25 Şubat 2011 Cuma

Baş belası ''Tırnak Batması''

Birçok insan için küçük bir sorun gibi görülebilir. Ama kısa tabirle ''çeken bilir''

Özellikle ayak baş parmaklarında görülür. Ayakkabı vurması, ani çarpmalar gibi sebepler başlıca sebeplerdir.

Erkeklerde en çok askerde görülür. Daha da çok erkeklerde görülür zaten... Biraz kilolu erkeklerde daha fazla görülür. Tırnak batması görülen kişide devamlılığını göstermesi, doğru tedaviye, kişinin bu batmaya ciddi yaklaşmasıyla doğru orantılıdır.

Askerlikte görüldüğünde günboyu bot içinde terleyen bir ayak tırnak batması için çok kötü bir durumdur. Ayrıca bot bir de sıkıyorsa vah vah!!!

Bu kadar giriş yeter! Ben size birçok sitede gördüklerinizi yazamayacağım zaten birçoğu bir işe yaramıyor!

Ben de bu illete askerdeyken bulaştım. Bir dönem ''aaa normal tırnak etime batmış'' diyerek kendim çıkardım daha sonra kendim çıkaramamaya ve hatta parmağım şişmeye başladı. Keşke önceden önemseseydim. Eğer böyle durumdaysanız kesinlikle umursamamazlık yapmayın !

Parmağımdaki kızarıklık git gide morarmaya döndü ve artık parmağım acımaya başladı hassaslaştı. Artık tırnak batmasını tam anlamıyla askerde yaşamaya başladım.

Askerde yukarıda da anlattığım üzere acayip zordur. Çeken bilir! Terlik istirahatleri falan kar etmiyor. Sonunda birçok yetersizliğin bulunduğu revire gittim. ''Ooooo çok iltihaplanmış, kurumazsa tırbağa dokunamayız dediler.'' Bu arada ilk roada duydum tırnağın çekimesi gerekirmiş. bunu duyar duymaz zaten başımdan aşağı kaybar sular döküldü. Tırnak çekmek de ne demek? En çok koyan da bu önemsenmeyen birşeyin bu kadar büyük canımı acıtması!

Neyse hap içtik, iğne olduk bölgesel tendürdiyor vs ... yok arkadaş inmedi iltihap! Dediler amam çekelim! Dedim yok olmaz. Ben sivilde hallederim ki, etrafınızda birkaç kişi çıkar ''aaa bende de oldu çektir kurtul'' benim amcaoğlunda vardı'' vs gibi hiçbirşeye kulak asmayın diyeceğim ama o dönemde kim ne dese dinliyorsunuz zira acayip canınız yanıyor, yürüyüşünüz değişiyor, herşeyden korkar oluyorsunuz...

Neyse sivile geldim, şükür :) Hastaneye gittim devlet hastanesi., doktorcum anlattı, şunu yapıcaz bunu yapıcaz baktım mantıklı bazı nette okuduklarıma benziyor iyi dedim yap bakalım.

Yattık bir doktor ve yardımcısı geldi. Doktor tırnağınızın hemen üst kısmına yani tam çıkış noktasına et kısmına iğneyi sokuyorki acayp sızlıyor, ilacı verdikçe yanıyor. Yazarken canım yandı resmen! Off o günlr geldi aklıma.... Neyse; parmağın 5 dk da uyuşur diyor. Ve hızlı uyuşsun diye lastikle parmağını sıkıştırıyor. Ve size uzan sen bakma diyor. O zaman anladım zaten olacakları....Eline aldığı bıçak tırnak makası karışımı hatta spatula benzeri şeyi tırnağınızın altına caaart siye sokuyor ki, ben baya baya hissettim. Bunun sebebi de ilacı doktorun fazla beklememesi ve iltihapmış ayrıca o tırnağın altına sokma işlemi daha yavaş yapılabilirmiş. Devlet hastanesi olunca pek ilgilenmedi.  Neyse operasyon sürüyor cırt cırt birşeyler kesiliyor canım yanıyor artık yastık gibi plastik birşey var onu ısırırken bir ara kafamı kaldırdım bir baktım ayağımdan çıkan kana inanamadım. Acayip kan çıkıyor ki doktordaişini hıphızlı yapıyor sanırım kan fazla akmasın diye yapıyor bunu... Tırnağın batan kısmını kesip alıyor.Alt tarafını neşterle kazıyor, biliyorum iğrenç... Ve köküne kadar temizliyor.Daha sonra eti, tırnağa dikiyor evet tırnağın içinden geçiriyor. Neyse ameliyat bitti eve giderken yarım saat sonraki ağrı tarifsiz! İlk geceki ağrı tarifsiz ama 2 günde birşey kalmıyor.

Neyse oooh kurtuldum diyorsunuz sadece dikişler biraz acıyor ama bir süre sonra onu alıyorlar. Alırken acımadı.

Kurldum demiştim ki 7-8 y sorna aynen yeniden başladı aynı yerden battı. Ama bu sefer daha tecrüeli olarak kendim halletmeye başladım ortalama 2 ayda bir büyük operasyonla çıkardım batan tırnağı ama ne tam çözüme kavuşuyor ne de acısız oluyor. Acı kan hepsi sizi bekliyor ama doktordan acayip gözüm korkmuştu.

Aslında 2 ayda birufak operasyonla çıkarırım problem yok ama ağrısı çok oluyor.  du evet çok az acılı bir yöntem buldum.

Ben baştan yazayım tekrardoktora gitmeyeceğim. Gideceklere birşey diyemem bir doktorla konuştum hatta başka giden birçok kişi de hiç acımıyor ama senin doktor acemiymiş dedi yine de gitmekisteyen gitsin...

Öncelikle kendi yöntemimdir ve sadece tavsiyedir. Ayağınızı daha doğrusu parmağını yumuşatmalısınız bir kere; önce baş parmağınıza krem veya vazein sürün 5-10 dk sonra sıcağa yakın bir ılık suyu sabunla köpürtün.İçine tuz koyun yoğun bir şekilde...bu suyun içine ayağınızı sokun ve ayağınız içindeiyice yumuşasın... Daha sonra çıkarın ve zeytinyağı damlatın parmağınıza...5-6 dk sonra batan kısmın altına tırnak makasının törpü bölümünü sokun ve yukarı doğru kaldırın, normalde bu acıya dayanılmaz ama yumuşayınca hiç acımıyor. Ve zaten batan kısım cırt diye çıkar, orayı kesin... Hadi kurtuldunuz en az 1-2 ay! Bunu yaparken malzemeler steril olsun! İşiniz bitince parmağınıza yoğun oksijenli su dökün! Biraz yaksın! Daha sonra baticonlu bir pamukla pansuman yapın ve sarın. Sonra 4-5 saat sonra çıkarın geçmiş olsun!

Yumuşatmadan sakın bu dediklerimi yapmayın!

Steril olsun herşey, iltihap kaparsa ağrı 5katına çıkar ki asıl ağrının hassaslaşmasının sebebi zaten iltihap... Bazen tırnağı çıkardan sadece iltihapı indirmek bile işe yarar.

Tırnağınızı bir de tutabildiğiniz kadar uzun tutun zira kısa tırnakiyiceetin içine gömülür hem çıkarmak zor olur hem de batma riski artar...

İleride farklı bir yöntem bulursam yazarım, Ben mi, hala çekiyorum,benden kısa bir not: bunun kurtuluşu yoktur yakalanan kurtulamaz!!!